Afdragsfrit lån

- Læs mere om at låne penge her -

Afdragsfrit lån – Et sådan lån er noget vi ikke altid har kendt til i den danske økonomi. Lidt ligesom teknologien udvikler sig ekstremt hurtigt, hvor nye tiltag kommer på daglig basis, så sker der ligeledes en voldsom ændring og vækst i markedet for lån.

Hvis du kunne gå tilbage i tiden, lad os bare sige 40 år tilbage og sagde at du kunne få et afdragsfrit lån, så ville folk se underligt på dig. Denne type lån er et tiltag til de nu mange muligheder der er.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du styr på de forskellige lån?

Der har aldrig været så mange forskellige lån som der er i dag. Hvis du eksempelvis skal låne 15.000 kr., så kan du finde følgende typer af lån:

  • Afdragsfrit lån

Et afdragsfrit lån er noget vi førhen typisk har set omkring realkreditlån (altså ved lån der skal finansiere køb af fast ejendom). Her har du i et godt stykke tid kunne få et afdragsfrit lån, men nu kan du få det som forbrugslån, billån og hvad end du har brug for et lån til.

Når du tager et afdragsfrit lån, så betyder det at du ikke skal betale en ydelse i den periode der er aftalt. Så ja, ganske rigtigt, du skal faktisk ikke betale af på lånet – og dog?

Når du tager et lån, er der også en rente. Ved et afdragsfrit lån betaler du ikke ydelse, men du skal stadig betale din renteudgift som der er på lånet. Så når du tager et sådan lån med en afdragsfri periode, så betaler du ikke ydelse men kun renter i denne periode.

  • Rentefrit lån

Et rentefrit lån er som navnet lyder, nemlig rentefrit. Her får du et lån hvor renten den er 0%. Det kan lyde rigtig fristende, men det er vigtigt at overveje om det et rentefrit lån rent faktisk er dig. Ved et rentefrit lån betaler du typisk lidt ekstra i omkostninger for at få lånet. Et rentefrit lån kan være lidt sværere at regne ud end andre lån om hvorvidt det kan betale sig, eftersom SKAT betaler en del af dine renteudgifter ved et lån hvor du har en rente højere end 0%.

Et rentefrit lån kan lyde rigtig attraktivt, for mange kan det også være en rigtig god idé, men det er et lån der skal overvejes hvis du vil have det billigste lån.

  • Lån uden etableringsomkostninger

Nu kan du også optage lån uden omkostninger. Et lån uden omkostninger er mere attraktivt for dig der har tænkt sig at indfri et lån efter en enkelt måned. Når du ser et lån uden omkostninger, så er renten som oftest noget højere end hvis du valgte et lån med omkostninger, hvorfor det er et rigtig godt lån for dig hvis du har tænkt dig, eller har muligheden for at indfri lånet inden for meget kort tid.

Der er mange flere forskellige lån end de ovenstående. Det kan være et ganske uoverskueligt marked for at finde et lån online, som vi her på siden ihærdigt forsøger at gøre overskueligt igen.

Eksempel på et afdragsfrit lån

Som du nu allerede ved, så er et lån af denne type et lån, hvor du ikke betaler afdrag i en periode – som er en afdragsfri periode.

Et afdragsfrit lån betyder ikke at du har et lån du aldrig skal betale afdrag på. Når du tager et sådan lån, så kan der være enten en aftalt periode eller ej, på hvornår lånet skal være afdragsfrit:

  • Afdragsfrit lån med aftalt periode
    • Ved sådan et lån, er perioden der skal være afdragsfrit aftalt på forhånd. Der er som sådan ingen grænser for hvornår eller hvor lang tid en afdragsfri periode skal være. Det kan være de første 3 måneder fra du har optaget lånet, men det kan også være om noget tid og i længere tid (eller kortere end 3 måneder).
  • Afdragsfrit lån uden aftalt periode
    • Et afdragsfrit lån uden en aftalt periode for afdragsfrihed giver dig mere fleksibilitet. Her tager du et lån som var det et hvert andet lån, men hvor du frit kan søge om afdragsfrihed når du føler du har brug for det. Hvornår i lånets løbetid og hvor lang tid lånet på at være afdragsfrit, er forskellig fra lån til lån.

Fordele og ulemper ved et afdragsfrit lån

Den helt store fordel ved denne form for lån er uden tvivl fleksibiliteten. Fleksibiliteten er en form for sikkerhed når du tager disse lån. Det kan være der sker noget uforudset med din økonomi inden for den næste måned, hvilket kan være alt muligt. Det kan være at din arbejdsplads brænder ned, der kommer nedskæringer eller der sker noget i dit privatliv som påvirker din økonomi. Her er denne type lån godt for dig der ønsker en sikkerhed, eftersom du har mulighed for at skære ned på udgiften til dit lån, når økonomien er stram.

En ulempe ved et afdragsfrit lån er at det koster lidt at få den her attraktive fleksibilitet. Derfor koster et afdragsfrit typisk lidt mere i form af enten omkostninger, en højere rente, eller måske begge dele så det ikke virker som et dyrt lån.