Billån

Billån – har du endelig fundet drømmebilen for dig og din familie og står nu i overvejelsen om, hvordan du skal finansiere den på bedst mulige måde? Der findes flere måder at låne penge til din nye bil på og endnu flere forskellige udbydere. Derfor kan det være svært at overskue, hvilken måde der er den bedste og mest fordelagtige for dig. Læs med her og bliv klogere på de forskellige lånemuligheder du har, når du står med drømmen om at blive bilejer.

Når du skal tage et billån, findes der fire forskellige muligheder for dette. Lån pengene ved et pengeinstitut, et realkreditinstitut, hos bilforhandleren, eller lån pengene online. Der er mange forskelle på de forskellige typer. Hvor det hos banken kan være en længere og mere besværlig proces, end det er, når du låner pengene online, kan det være, at banken kan tilbyde dig en lavere rente og en mere fordelagtig aftale end den, online udbydere kan.

Det er derfor vigtigt at undersøge alle mulighederne, før der træffes impulsive valg om lånestedet. Priserne varierer nemlig, ikke blot blandt de forskellige lånemuligheder, men også indbyrdes mellem udbyderne på det online lånemarked og pengeinstitutterne. Sørg derfor for at undersøge markedet godt og grundigt, inden du beslutter dig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fordele ved at tage et billån i banken

Når du låner penge i banken, kan der typisk gå op til 2 uger, før du modtager dit lånetilbud fra din bank. Dette er grundet den længere behandlingstid, pengeinstituttet skal bruge for at tjekke op på din kreditværdighed og din økonomiske situation.

Selvom det kan være et længere og mere indviklet projekt at få lov til at låne penge i banken, kan der også være en række fordele forbundet hermed, som du ikke får andre steder. Banken vil som regel kræve, at du kan stille sikkerhed for lånet i eksempelvis dit hus.

Hvis du har friværdi i din bolig, kan du finansiere dit bilkøb herigennem, hvilket ofte er et meget billigt lån. Bilen i sig selv kan også blive stillet som sikkerhed for lånet, og dette kan for nogle være en ulempe. Men fordelen ved at stille sikkerhed er, at du kan få lånet til en meget lav rente, fordi pengeinstituttet er sikker på, at du kan betale tilbage.

Prisen kan variere meget, alt efter hvilken kundetype du er i banken, og alt efter om der er visse rabatfordele, du kan gøre brug af.

Fordele ved at tage et billån hos forhandleren

Hvis du vælger at foretage dit billån direkte hos forhandleren, får du som regel et standardtilbud, hvor du som minimum skal kunne udbetale 20% af bilens pris. Dette kan ofte være et højt beløb for en familie med mange andre faste udgifter, og dette kræver ofte også, at du sidder inde med en god kreditvurdering. Fordelen ved dette er dog, at der ofte medfølger en lav rente, og derudover er der ofte mulighed for at prutte om prisen på dit billån.

Fordele ved at tage et billån online

Et online billån er den hurtigste og nemmeste måde at optage et lån på, og for mange, der ønsker at have bilkøbet i hus hurtigst muligt, kan dette være den bedste måde at gøre det på. Der findes mange online udbydere, og der er derfor et stort sammenligningsgrundlag for at finde det billigste og bedste lån til din økonomi.

Det er muligt for dig at ansøge hos flere forskellige udbydere og derved få flere forskellige tilbud, der er tilpasset din økonomi på baggrund af de kreditoplysninger, udbyderen kan få fat i, når du tilkendegiver din identitet gennem NemID. Lånet bliver først accepteret, når du underskriver med digital signatur, og derfor kan du sagtens nå at holde flere tilbud op mod hinanden, inden du vælger.

Ved et online billån skal du ikke lægge udbetaling på bilen, hvilket giver selv dem uden en stor opsparing mulighed for at være med. Derudover stiller de online udbydere ikke krav om sikkerhed. I og med at bilen ikke stilles som sikkerhed for lånet, vil du også have mulighed for at kunne sælge bilen igen, selvom du stadig afdrager på lånet. Vær dog i denne forbindelse opmærksom på, at bilen kan nå at miste meget værdi.

Der vil dog altid være faktorer, der spiller ind, når låneudbyderen skal vurdere, om du er værdig til at tage et lån hos dem. Her spiller alder, indkomst og registrering hos RKI ind.

En lav rente betyder ikke nødvendigvis et billigt lån, så sørg altid for at sammenligne lånets ÅOP, da denne giver et bedre billede af lånets reelle pris.

Er det sikkert at låne penge til bilen online?

I Danmark sørger finanstilsynet for, at danske lånehjemmesider overholder regler og lovgivning, så du som forbruger kan være sikker på at være beskyttet imod svindel. Vær dog altid opmærksom på uforudsete udgifter, og vær sikker på, at du har læst alle dokumenter grundigt igennem og gjort dig overvejelser om, hvilket lån der er bedst for din økonomi.

Tanker du kan gøre dig inden bilinvesteringen

Inden du investerer i din nye bil, er der nogle tanker, du kan gøre dig. En god ide er at lægge et budget for din økonomi, hvor du både tager stilling til faste indtægter og udgifter, så du kan få et reelt billede af, hvilket rådighedsbeløb du har råd til at bruge på billånet om måneden.

Husk derudover at gøre dig tanker om, hvor længe du vil have denne bil, i forhold til hvor lang løbetid du har på tilbagebetalingen. I nogle tilfælde kan man nemlig komme ud for at betale af på et lån, når man ikke har bilen længere. Hvis du køber en brugt bil, skal du altid sikre dig, at den private handel bliver behandlet ordentligt. Prøvekør bilen, og tjek eventuelt nummerplade og registreringsnummer efter, så du er sikker på ikke at overtage en gammel restgæld eller andet uforudsigeligt i den bil, du køber.

En anden mulighed, du kan overveje, hvis din økonomi ikke rækker til et billån, er at lease en bil. Der findes i dag mange fordelagtige leasingmuligheder, hvor du lægger et depositum og derefter lejer bilen i et par år. Læs meget mere og få gode råd om køb/salg af biler på www.fdm.dk