Artiklen er annoncørbetalt indhold

Gode råd til at lægge et fornuftigt familiebudget

Få styr på de løse ender én gang for alle

Som familie i dagens Danmark, er der mange forskellige udgifter i det daglige og ikke mindst i forbindelse med ferie, højtider og børnenes fritidsinteresser. Uanset om du er enlig forælder eller I er to forældre med fælles økonomi, kan det være en stor fordel at få et bedre overblik over udgifter og indkomst fra måned til måned, og på årsbasis.

Vær forudseende ved at se bagud

Et godt sted at starte, når man skal lægge et nyt budget fra bunden af, er at tage gamle regninger og skatteregnskaber samt strøm-, vand- og huslejeopgørelser frem. Med digitaliseringen kan du langt nemmere finde de enkelte opkrævninger, indbetalinger og betalingsservice-meddelelser frem. Lav her efter et dokument, gerne i Excel, hvor du kan notere de forskellige udgiftsposter for én måned, kvartalsvis, halvårligt osv. Søg på gratis budgetskabeloner online, hvis du ikke er den helt store Excel-ekspert; Det giver en utrolig stor hjælp blot at kunne plotte de forskellige beløb ind, hvorefter de lægges sammen og trækkes fra.

Er der prisændringer i fx abonnementer og forsikringer, nye medlemskaber og generel stigning i udgifter til strøm eller husleje, så lav lidt research på de kommende stigninger.

Få luft i budgettet med et tilskud

Betaler du af på flere forskellige lån, kan det give ro i budgettet og føre til gode besparelser på sigt, hvis du samler dine lån ét sted. Det kan være bedre at finde et større billigt lå, som du kan låne nu og herefter én gang for alle indfri de forskellige mindre lån, end på sigt at skulle betale renter, spredt ud over flere uafviklede lån.

Det kan også være en god prioritering at tage et forbrugslån med en billig rente, hvis hverdags budgettet af og til går i minus. Det kan være at du og din partner har taget et fornuftigt boliglån, som gør at der er lidt mindre økonomisk råderum i et par år. Eller du skal efteruddannes eller din partner går uden job i en periode, hvilket selvsagt betyder at man må skære grundigt ned på forbrug og fritidsinteresser.

I sådanne midlertidige situationer med lavere indkomst eller større udgifter kan det være fornuftigt at tage et billigt forbrugslån, så familien kan trives med en stabil økonomi. Man skal selvfølgelig skrue forbruget ned til en tilpas livsstil, men familiens medlemmer behøver ikke give afkald på vigtige fritidsinteresser og andre ting, der har høj betydning for livskvaliteten.

Tænk realistisk, når du låner til budgettet

Du bør læse grundigt op på vilkårene for dit lån, så du kan indskrive lånets afbetalingsrate i budgettet. Lav grundig research på lånetyper og låneselskabernes tilbud, så du ved om du har råd til at tage lånet i længden. Det bedste tip til at tage et fornuftigt og billigt lån, er at du begynder at betale af på lånet så hurtigt som muligt og med en rate som gør, at du vil undgå stigende renter efter et bestemt tidspunkt. Mange låneselskaber reklamerer med så og så mange måneders rentefrihed på indfrielsen af lånet, men herefter kan renten stige eksplosivt.

Tag derfor et realistisk standpunkt i forhold til det, at tage et lån – de færreste får pludselig mulighed for at indfri et lån fra den ene dag til den anden. Et fornuftigt lån er derfor noget, der giver luft i dit budget, men samtidig også noget, du skal indtænke som en budgetpost.