Lån til renovering

- Læs mere om at låne penge her -

Lån til renovering – Kunne du godt forestille dig et nyt køkken, et nyt badeværelse, nye gulve eller en anden forandring i dit hjem?

Alt hvad der fornyer din bolig, er en renovering, hvilket er et af de mest givende investeringer du kan foretage, ved at tage et lån.

Du bør derfor ikke holde dig tilbage, hvis du ved at du har plads i økonomien til at afvikle på et lån og du overvejer at foretage en renovering. Mulighederne er mange og det kan endda være du har en lang liste med ”småting” du godt kunne tænke dig at få ordnet.

Småting i forbindelse med en renovering kan være:

 • Nyt armatur
 • Nye døre
 • Nye vinduer
 • Nyt toilet
 • Ny brusekabine
 • Male vægge eller lofter
 • Nye skabe, skabslåger eller lignende

Det kan også være at du kan finde noget i ca. samme kaliber som ovenstående af småting, som vil forbedre boligen.

En renovering kan også byde på lidt større forandringer i form af:

 • Nyt køkken
 • Nyt badeværelse
 • Nye gulve
 • Installation af gulvvarme
 • Installation af solceller
 • Opførelse af garage
 • Ny garage/carport
 • Nyt tag
 • Tilbygning (eksempelvis en udestue)
 • Ny have
 • Ny indkørsel

Uanset om det er småting eller de lidt større forandringer, så er det typisk ikke noget de fleste af os kan finde plads til i budgettet. Det er som oftest noget der skal opspares over en længere periode, hvor det også giver en ærgerlig følelse at bruge alle pengene på én og samme gang. Derfor kan det være bedre for dig at tage et lån, således du kan starte med det samme og afvikle lidt hver måned.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lån til renovering – hvorfor er det en god idé?

Som vi kom ind på i starten, så er en renovering af din bolig en af de bedre investeringer du kan foretage dig. Det er som sådan ikke nødvendigvis nogle penge der går tabt, dine penge du bruger på en renovering, er i princippet placeret i huset.

Med andre ord. Hvis du får lavet et nyt køkken og/eller et nyt badeværelse (eksempelvis) for 100.000 kr. Så bliver dit hus som oftest også 100.000 kr. mere værd. På denne måde skaber du friværdi i din bolig og kan få gavn af din renovering enten ved salg eller låneomlægning af dit realkreditlån.

Du kan derfor have god samvittighed når du optager et lån for at foretage en renovering af din bolig. Det er nemlig ikke på samme måde som hvis du tager et lån for at købe nogle dyre sko eller en taske, hvor du muligvis selv sørger for slitagen og til sidst ikke vil kunne få særlig meget tilbage for den.

Du kan ikke sammenligne det som at købe en bil for et lån

Hvis du tager et lån og køber en bil, så falder bilen i værdi lige så snart du har kørt den ud over kantstenen fra forhandleren. Sådan fungerer det ikke med boliger, hvorfor du ikke bør få følelsen af at det er penge ud ad vinduet.

Er du blevet afvist af realkreditinstituttet?

Der er regler om belåning af fast ejendom, som vi ikke kan se bort fra. Her er hverken banken eller realkreditinstituttet skurke fordi du ikke kan låne penge i form af friværdi i din bolig. Med udgangspunkt i en helt almindelig bolig som ikke er klassificeret som en risikoejendom eller i en vækstkommune, så kan der belånes 80% af dit hus. Dette betyder at du skal have mere end 20% friværdi i dit hus, før du kan låne af din egen friværdi.

Forvirrende?

Det skal det ikke være. Det der er vigtigt for dig at vide er, at hvis din bolig er belånt med mere end 80%, kan du tage lån i form af friværdien i dit hus.

… men lad det ikke stoppe dig

Blot fordi du ikke kan låne af friværdien, så har du utal af muligheder for ellers at tage lån til en renovering. I dag findes der et hav af virksomheder hvor du kan tage lån, hvor de alle sammen er online, hurtige og let at komme til.

Dette giver dig muligheden for at hvis du ved du har en forlænget weekend inden længe, så kan du optage et lån og gå i gang med det samme, hvor du mest brænder for at foretage en renovering.

Hvorfor renovering – fakta og de gode grunde

Er du stadig i tvivl om hvorfor du bør foretage dig en renovering af din ejendom, selv hvis du har gået og overvejet det – og om du i det hele taget skal tage et lån?

Her kan der være nogle gode grunde:

 • Det er ofte dyrt for den almindelige dansker at foretage en renovering. Derfor kan det være mere overskueligt at tage et lån og få det ”overstået”. Desuden er alting også sjovere når du brænder for det. Du har derfor mulighed for at gå i gang med en renovering mens ildsjælen er i dig.
 • En renovering er en god investering. Selvom du tager et lån og der vil være lidt omkostninger dertil, så får du dét du ønsker forbedret i dit hjem, hvor du bruger utrolig mange timer af døgnet. Dette gør du samtidig med at pengene ikke forsvinder ud i den blå luft.
 • Hvorfor? – Hvorfor vente? Gør det mens du kan og mens du er frisk. Gør det mens du er sikker på din økonomi kan klare en ydelse til et lån.

Hvordan var det nu med værdien af boligen?”

Som nævnt, så stiger din bolig i værdi. Men du kan ikke forvente at hvis du bruger 100.000 kr. på en renovering, at den så også stiger med 100.000 kr. i værdi. Før din bolig kan få en endelig værdisætning/forøgelse, skal der en vurderingsansvarlig fra realkreditinstituttet (eller en mægler) ud og vurdere din bolig. Her fortæller du hvad der er blevet lavet, hvad det har kostet at lave denne renovering og så siger den vurderingsansvarlige som oftest at ”ja, det er ca. det værdien af din bolig er blevet forøget med også”.