Overvejelser inden lån

- Læs mere om at låne penge her -

Overvejelser inden lån – Er du normalt ubeslutsom når du skal handle ind? Er du ubeslutsom når du snakker med din bedre halvdel om hvad i skal bruge weekenden på, eller generelt set bare har svært ved at tage en beslutning?

Det er oftest charmerende når vi ikke kan, så det skal du ikke være ked af, hvis du er en af os.

Men uanset om du gør dig for mange overvejelser når du skal vælge bland-selv-slik til weekenden og altid kommer hjem med en ordentlig mundfuld, så er et af de sværeste områder at tage beslutninger, når det omhandler din privatøkonomi.

Det er en stor beslutning at tage et lån, uanset i hvor stor en grad det er. Når du tager et lån, så ændrer du faktisk din dagligdag fremadrettet i en periode. Du ændre dit rådighedsbeløb med dét du skal betale i ydelse på et lån, hvilket gør at du har færre penge til dig selv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom du har gjort dig en masse overvejelser, har du så også tænkt på hvordan det påvirker din dagligdag i kroner og øre?

Eksempel:

Hvis du låner 10.000 kr. med en ydelse på 1.000 kr. pr. måned, så betyder det faktisk at du gennemsnitligt har 33 kr. mindre til dig selv om dagen.

Én ting er at se det som en helhed – at du sagtens kan undvære 1.000 kr. hver måned indtil lånet er betalt ud. Men kan du alligevel undvære 33 kroner hver dag?

Der er mange ting du bør tage stilling til inden du tager et lån. Men for at klæde dig så godt på som overhovedet muligt, finder du i denne artikel de områder du bør gøre dig nogle overvejelser omkring, således du er sikker på at have tænkt det hele igennem, så du til sidst vil kunne se dig selv i spejlet og enten sige:

Det var en rigtig god idé”

Eller

Måske skal vi vente lidt”

Tjeklisten af overvejelser inden du tager et lån

Her får du alle de områder som dine overvejelser bør indgå i, inden du tager et lån.

 • Læs kreditaftalen igennem inden du underskriver lånet. En finansiel virksomhed er forpligtet til at oplyse alle omkostninger i forbindelse med et lån, hvorfor det er her hvor du kan se hvad du reelt set skriver under på, hvilket er de kriterier du skal overholde indtil lånet er betalt tilbage.
 • Lav et budget og få dig et overblik over din økonomi. Her kan du nemlig selv se hvad du gennemsnitligt har til dig selv hver måned og måske får du endda en åbenbaring over hvad du bruger dine penge på.
 • Tænk fremadrettet. Er der mulighed for at din indtægt bliver mindre inden lånet er betalt ud. Hvis ja, hvad er planen hvis det sker? Har du råd til at tage et lån alligevel
 • Forstå de samlede omkostninger og ÅOP’en. Som vi nævnte før, så bør du læse kreditaftalen, men i princippet bør du også vide hvad det er du leder efter. Du bør se efter de samlede kreditomkostninger og ÅOP’en, da det nemlig er her du kan se om du tager en dyr beslutning – eller ej.
 • Vær realistisk når du skal tage et lån. Det er sjældent at folk gør sig nok overvejelser inden de kaster sig ud i et lån, hvilket oftest ender med en dyr fornøjelse for dem, når deres overvejelser primært har været hvilken farve bilen skal være, fremfor hvilken bil det bør være. Du bør derfor gøre dig nogle overvejelser omkring hvad du vil bruge et lån til, om der er alternativer og om det er fornuftigt for dig.
 • Undgå at låne for meget. Det siger lidt sig selv, men husk ikke at blive blændet af at ÅOP’en falder hvis du låner flere penge (det er ikke altid at den gør det, men hvis den gør …). Du skal nødig komme til at sætte dig selv for hårdt med din økonomi, blot fordi du ikke har gjort dig nogle overvejelser omkring hvad du reelt set har råd til.
 • Vær kritisk omkring konsekvenserne. Gør dig nogle overvejelser omkring hvad de forskellige konsekvenser kan være og hvordan du kan undgå dem.
 • Klargør formålet for dig selv. Det ses hyppigere og hyppigere at folk tager lån online for at betale et andet lån ud, som de også har taget online. Hvis dette er din primære årsag til at tage et lån, bør du i høj grad gøre dig nogle overvejelser om det nu virkelig også er så smart igen. Husk på at du betaler omkostninger for hvert nyt lån der etableres. Så hvis du vil betale et lån ud med et andet, for så at lave det samme stunt igen, så vil din gæld blive ved med at stige på grund af omkostninger.
 • Er det overskueligt nok for dig? Hvis du har flere lån og de ikke alle sammen er hos én låneudbyder, så kan det meget hurtigt blive ganske uoverskueligt for dig. Hvis du derfor har flere lån i forvejen, bør du gøre dig overvejelser om det kan betale sig at samle det ét og samme sted, så du har en bedre overblik over din økonomi.

Overvejelser er vigtige

Det er overvejelser der er baggrunden for om du har en god mavefornemmelse ved at tage et lån eller ej. Ovenstående liste af overvejelser kan virke meget til den negative side, hvis du ønsker at tage et lån. Men i virkeligheden så er det blot for at sikre dig at du står i den helt rigtige økonomiske situation og derved ikke ”køber” noget du ikke har råd til – som du hurtigt kan komme til ved et lån.

Det er selvfølgelig også en god idé at gøre dig nogle overvejelser omkring hvad du har af muligheder og hvordan du kan udnytte dem. Det er blot vigtigt at for hver overvejelser der kan påvirke dine tanker som en rigtig god salgstale, bør der være mindst to overvejelser der sørger for at du tænker på hvordan du er stillet i hverdagen, hvis du tager det pågældende lån.

Du kan desuden med fordel gøre dig overvejelser omkring følgende:

 • Hvor meget du sætter pris på en lav rente
 • Hvor meget du sætter pris på lave omkostninger
 • Hvor meget du sætter pris på en fleksibel løbetid

Ovenstående overvejelser er når du skal ud og finde et lån. Når du er kommet så langt i processen, kan du bruge denne side til at finde de bedste lån frem, som passer til netop dine overvejelser.