3 gode råd når du skal låne penge online

- Læs mere om at låne penge her -

Gode råd når du skal låne penge online – vi har i dag flere muligheder end nogensinde før til at kunne optage både mindre og større lån online. Du kan på ganske få minutter få svar på dit lån, og få udbetalt penge på din konto allerede samme dag.

Det er, som de fleste nok ved dog ikke gratis at låne penge, og det er derfor vigtigt og alvorligt, at være opmærksom på aftalens vilkår, når du skal låne penge. Da der i dag er så mange muligheder, er der klart en fordel at sammenligne dine forskellige lånemuligheder. Det kan nemlig variere, hvor meget det kommer til at koste dig i forhold til, hvilken lånetype og størrelse det omhandler.

Vi har derfor lavet en liste med 3 råd, som du kunne tage med i dine overvejelser, når du sammenligner dine forskellige lånemuligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

1. Gode råd når du skal låne penge – Budgetlægning


Uanset om du skal låne penge eller ej, er det utrolig vigtigt, at du har det økonomiske overblik over din private økonomi. Særligt er det væsentligt at vide, hvad du har til rådighed hver måned – det kaldes rådighedsbeløb.


Et rådighedsbeløb beregnes bedst ved, at du finder ud af, hvad du præcis får ind af indtægter hver måned. Her fratrækker du dine faste udgifter (huslån, leje, bil-udgifter, abonnementer på ydelser, daginstitution m.m.), leveomkostninger (penge til mad, lommepenge, gaver m.m.) og til sidst kan det være en fordel at lægge en ekstra buffer ind om måneden, som går til uforudsete udgifter (bilreparation, tandlæge, opvaskemaskine eller i forhold til dine børn).  

Det er ikke alle, der synes det er særligt sjovt at danne et overblik over sin økonomi, og det kan også være en ret langsommelig proces. Det er dog et redskab, som gør dig opmærksom på din økonomi, og kan hjælpe dig med at optage det lån, som giver bedst mening for dit budget. Når du skal betale tilbage på et lån er det typisk med gebyrer og renter, og det kan derfor blive dyrere, end man typisk lige forventer. Typisk tilbagebetales et lån med et mindre månedligt beløb i rater, som fastsættes ud fra dit rådighedsbeløb.

2. Gode råd når du skal låne penge – Sammenlign ÅOP


Hvis du vælger at foretage dit billån direkte hos forhandleren, får du som regel et standardtilbud, hvor du som minimum skal kunne udbetale 20% af bilens pris. Dette kan ofte være et højt beløb for en familie med mange andre faste udgifter, og dette kræver ofte også, at du sidder inde med en god kreditvurdering. Fordelen ved dette er dog, at der ofte medfølger en lav rente, og derudover er der ofte mulighed for at prutte om prisen på dit billån. 

En af de vigtigste faktorer ved et lån er ÅOP, som fortæller dig, hvad de “årlige omkostninger er i procent”. Det er lovpligtigt, at det er anført ved alle kviklån, så du altid har det overordnede overblik over omkostningerne forbundet med det enkelte lån. Det er for at man ikke undgår at se omkostninger på f.eks. stiftelse eller gebyrerne for lånet.

Bankerne lever nemlig af at låne penge ud, hvor det typisk er disse omkostninger, som kan være renter og gebyr de tjener på. Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på om lånet er et must-have eller nice-to-have. Samtidig så husk at være kritisk omkring lånet eller forhandlingsparat, da der er mange pengeinstitutter om buddet.

OBS: På korte kviklån eller de såkaldte kassekreditter kan ÅOP godt vise sig, at være 700-1200 %. Det skyldes egentlig, at en typisk ÅOP er beregnet ud fra 12 måneder, hvorimod ved korte lånetyper, som skal tilbagebetales på 3-4 måneder vil være beregnet derudfra.  


F.eks. Hvis du låner 4.000 kr. kan det være aftalt, at du skal have betalt 5.000 kr. tilbage indenfor de næste 3 måneder. De 1.000 kr. er 25 % af hele lånebeløbet, og dermed kan ÅOP virke skyhøj. I tilfælde af du skal låne et “mindre” beløb, kan det oftest bedre svare sig, at optage det som et forbrugslån, da du typisk får en lavere rente og kan tilbagebetale beløbet over 12 måneder, i stedet for 3-4 måneder.

3. Gode råd når du skal låne penge – Brug tid på at sammenligne lån


Selvom du måske har brug for pengene akut, kan det være en stor fordel ikke at
forhaste dig ud i det første og bedste lån. Der er en række låneudbyder, som står i kø for at få dig som kunde. Derfor kan det anbefales, at du ansøger om 2-3 forskellige lån med ca. samme ÅOP, for at se, hvem der kommer tilbage med det bedste lånetilbud for dig. Renten fastsættes først endeligt, når du modtager tilbuddet. Husk derfor at den ekstra tid du bruger på at sammenligne de forskellige lån oftest giver igen ved at du sparer penge på lånet i sidste ende.

Det er helt risikofrit at søge lån hos flere låneudbyderer, hvis du er opmærksom på, at du blot kun ansøger om et lånetilbud. Du hæfter først for lånet, når du har accepteret og underskrevet vilkårene. Dog skal du være opmærksom på, hvornår du endeligt har godkendt låneaftalen, da proceduren kan være forskellig fra den ene låneudbyder til den anden.

Når du modtager de forskellige lånetilbud, er det vigtigt, at du naturligvis er opmærksom på ÅOP, renter og gebyrer, men at du er mindst lige så opmærksom på vilkårene ved misligholdelse af aftalen. Det er både i forhold til rykkergebyrer og inkasso-proceduren i tilfælde af at uheldet skulle være ude for dig, og du ikke er i stand til at betale det månedlige afdrag.

Dette var vores liste med gode råd når du skal låne penge – håber det var brugbart for dig.

Husk: Hvis det virker til at være for godt til at være sandt, så stemmer din mavefornemmelse typisk overens med virkeligheden. Så brug din sunde fornuft.