Et rentefrit lån er noget af det nyeste på markedet for lån. Du har måske allerede hørt om lån til 0% i nyhederne, set det i aviserne eller måske endda nogle reklamer på de sociale medier.

De rentefrie lån som muligvis har hørt mest om, har omhandlet realkredit. Realkreditlån har i mange år været meget billigere end almindelige forbrugslån, men nu ser vi rent faktisk lån, ganske almindelige forbrugslån til 0% – og dét kan vi godt lide!

Kan jeg også optage realkreditlån?

Realkreditlån er et lån der skal finansiere fast ejendom. Derfor kan du ikke optage realkreditlån for at købe et nyt TV, en ny computer, en tatovering eller til sønnens konfirmation næste år, som du ikke når at spare op til.

Det korte svar er nej, du kan ikke optage realkreditlån til forbrug. Men hvis du i forvejen har købt et hus og har betalt af på det, så er der nogle muligheder. Men de muligheder du har i den forbindelse er meget mere besværligt – og en hel del dyrere i omkostninger, end blot at optage et almindeligt lån online.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad er et rentefrit lån?

Som nævnt, så er det et lån du optager hvor du ikke skal betale renter. Dette betyder typisk at lånet derfor kendetegnes ved:

  1. at løbetiden er kort
  2. at engangsomkostninger ved etablering er højere end andre lån

Så hvis du gerne vil have et rentefrit lån, så skal du ikke nødvendigvis forvente at omkostningerne også er sløjfet og at du kan betale 10.000 kr. af over 20 år.

Hvorfor vil nogen tilbyde et rentefrit lån / lån med 0% i rente?

Konkurrencen er høj på markedet for lån online. Dette betyder at renten ikke kan presses mere i bund og udbyderne af de lån du kan finde online, tjener minimalt. Men grunden til at udbyderne nu alligevel vælger at tilbyde rentefrie lån, er fordi de alligevel kan tjene en lille skilling på omkostningerne.

En dybere årsag for at du i dag kan få et rentefrit lån er bl.a. finanskrisen i 2008, den lille krise der var i 2011 på aktiemarkedet og i 2019 er det påvirket samfundets gode og sunde økonomi. Det er ikke need to know om hvorfor vi i dag kan få et rentefrit lån. Det er blot nice to know, at et rentefrit lån, og lån generelt, bliver påvirket af verdenen omkring os.

De tager hvad de kan få fat i” – Men er det ikke også fair? Det er rigtig nemt at opfatte dette udsagn negativt, men i virkeligheden så er det bare en virksomhed der prøver at finde den perfekte balance mellem glade kunder og samtidig kunne tjene nogle penge.

For er vi ikke enige om at en virksomhed der ikke kan tjene penge, er en dårlig virksomhed?

Det er OK at være skeptisk og mor har sikkert sagt engang at ”hvis noget er for godt til at være sandt, så er det nok også det”.

Hvis du havde fortalt folk for blot 10 år siden at du i dag kan få et rentefrit lån, så havde de tænkt at det var fusk og svindel. Men der er faktisk ikke mere i det, end at konkurrencen er høj og virksomheder har en specifik legemsdel i vandskorpen, for netop at kunne tjene penge.

Og det bør udnyttes.

Har du styr på hvad en rente er og de andre begreber?

Du ved med garanti godt at en rente på 7% er højere end en rente på 5%. Men hvad er en rente egentlig?

Hvis vi siger at du tager et lån på 10.000 kr. til en rente på 10%, så betyder det at over 1 år, skal du betale 1.000 kr. i renter.

Rentetilskrivninger er antallet af gange du skal betale renter. Renterne bliver typisk blot lagt oven i dit lån, således at du ikke skal gøre en aktiv handling for at betale renter. Typisk er der rentetilskrivninger 4 gange om året, men det betyder altså ikke at du skal betale de 1.000 kr. 4 gange om året -tværtimod. Det betyder blot at de 1.000 kr. du skal betale i renter over 1 år, bliver fordelt over 4.

Det passer typisk med at du skal betale ca. 250 kr. hver 3. måned.

Renter du skal betale / antal rentetilskrivninger = hvad du betaler i rente for hver rentetilskrivning

1.000/4=250 kr.

Giver det mening?

Det er helt OK hvis det ikke er lige let. Det gode er, at du med et rentefrit lån ikke skal tænke på det, da der ikke er nogle renter at betale på lånet.

Dét skal du være opmærksom på

Udbydere af lån online har luret at det er attraktivt at tilbyde et rentefrit lån. Derfor kan du være udsat for at nogle virksomheder skriver at lånet er rentefrit i 60 dage. Dette betyder at hvis du ikke har betalt dit lån ud inden de 60 første dage er gået, så skal du betale renter fremadrettet.

Med andre ord, så kan du være udsat for at du betaler flere omkostninger fordi det er et rentefrit lån, men samtidig kommer du til at betale renter alligevel, hvis ikke du har tilbagebetalt lånet inden den rentefrie periode.

På den måde, kan et lån lynhurtigt gå fra godt til skidt, hvis du altså ikke er opmærksom og først opdager det efter ud har optaget lånet.

Er rentefrit lån noget for dig?

Forhåbentligt har dette indlæg givet dig svar på nogle spørgsmål du havde omkring et rentefrit lån. Men er du stadig ikke helt afklaret med om et rentefrit lån er noget for dig?

Fordele:

  • Du betaler 0% i rente
  • Du ved præcist hvad din gæld bliver afviklet med når du betaler din ydelse

Ulemper:

  • Du skal muligvis betale lidt ekstra i omkostninger ved etablering af et rentefrit lån
  • Du skal være heldig for at finde nogle der kan give dig en lang løbetid på et rentefrit lån (selvom de findes!)

Tommelfingerregel:

  • Hvis du kan finde et rentefrit lån med lang løbetid, så har du fundet et oprigtigt guldkorn. Derfor, jo længere løbetid du kan få et rentefrit lån, jo bedre er det.

Du skal derfor gøre op med dig selv om hvor mange omkostninger du vil betale for et rentefrit lån og hvor lang tid du gerne vil have det. Heldigvis, så er du allerede på en side der ihærdigt forsøger at gøre det så let for dig som muligt, at finde det helt rigtige lån – også et rentefrit lån, såfremt det er dét du ønsker.